De Nederlandse bodem is in beweging. Niet alleen door geologische processen, maar vooral ook door bedrijvigheid. Zo zorgen ontwatering, grondwaterpeilverlagingen en delfstofwinning voor inklinking van de bodem. Datavisualisatie Frédérik Ruys, data Ramon Hanssen (www.bodemdalingskaart.nl)
Honger naar Zand
Financieele Dagblad
19 september 2020
Reliëfkaart gegenereerd dmv
– LIDAR-hoogtedata (lasermetingen vanuit de lucht)
– SONAR-bodemdata (sonarmetingen vanaf schepen)
Journey times by rail and air
Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur
Juli 2020
Neerwaartse spiraal van bodemdaling
Juli 2020
De Nederlandse bodem heeft last van verzuring, vermesting, verdroging, verdichting en een verhoogde kwetsbaarheid. Ook de waterkwaliteit voldoet niet aan de normen en bodems houden te weinig water vast en stoten te veel broeikasgassen uit. Visualisaties voor het Rli-rapport De Bodem bereikt.
Macedonië tot 1913
Groene Amsterdam
April 2020
Jaarlijkse alcoholconsumptie per Nederlander
Quest, juni 2020
Van onze jaarlijkse alcoholconsumptie kun je een stevig feestje bouwen.
Visualisatie en animatie voor Quest Braintainment.
Aardgaswinning Groningen
Het Financieele Dagblad,
Juni 2020
De afbouw van de gaswinning in Groningen ligt volgens met Ministerie van EZK op schema: medio 2022 geen winning meer.
Zandverbruik in beeld
Visualisaties voor trendcahier ‘Zandtekort?’ van Rijkswaterstaat.
Één kilo kosmos
Quest Braintainment,
Mei 2020
Waaruit is ons universum opgebouwd? Stel we persen het heelal samen, stoppen het in de blender en sorteren daarna alle onderdelen? Hoe liggen dan de verhoudingen? Visualisatie en korte animatie voor Quest Braintainment.
3D reconstructie van Het Binnenhof
De noodzaak voor het renoveren van Het Binnenhof is hoog en de wensen zijn groot. 3D Reconstructie van het politieke centrum voor Het Financieele Dagblad.
In 2000 werd voorspeld dat we in 2020 minder olie zouden oppompen. Maar helaas: het is alleen maar meer geworden.
Visualisatie van een 353 meter hoog olievat voor Quest Braintainment.
De Raad voor de Leefomgeving stelt vast dat bij de aanpak van duurzaamheidsopgaven soms kansen worden gemist door tekorten in het regionale kennis- en innovatiesysteem, waarin bedrijven, overheden, maatschappelijke organsaties en kennisinstellingen samenwerken.
Nederland moet verduurzamen. Onze energievoorziening, ons voedselsysteem en onze economie zullen de komende decennia fors veranderen. Ook zullen wij ons aan de klimaatverandering moeten aanpassen. Visualisaties voor de Raad van de Leefomgeving over de aanpak van de verduurzaming van Nederland.
Dat de Oude Egyptenaren piramides bouwden is niets bijzonders. Op verschillende plaatsen zijn in het verleden piramides gebouwd. Een overzicht voor Quest Historie.
In het kader van Het Nieuwe Inzamelen plaatst de gemeente Utrecht in een groot deel van de stad ondergrondse containers voor restafval. Een mooie reden om verschillende 3D-technieken uit te proberen om de gevolgen te visualiseren. Van visual effects tot augmented reality. Filmpjes hier.
South celestial pole
September 13th, 2018
Series of photos taken on the Busanga plains in Kufue National Park (Zambia)
De Domtoren in Utrecht staat voorlopig in de steigers, maar de Domtoren in Nagasaki is nog in volle glorie te bewonderen. Op onze reis door Zuid-Korea en Japan in 2018 kwamen we hem tegen en maakten we dit filmpje.
Meer info.
Verbouwing MFA’s in Leidsche Rijn
Vier multifunctionele accommodaties in Leidsche Rijn (MFA’s), die al vanaf de start zo’n tien jaar geleden met problemen kampen, gaan flink op de schop. Leerlingen van de hierin gevestigde scholen worden tijdens de renovatie ondergebracht in tijdelijke huisvesting. In opdracht van de Gemeente Utrecht brachten wij de gevolgen voor bewoners en gebruikers in beeld.
Illegale werkzaamheden aan het Anatomisch Instituut van de Rijks Veeartsenijschool in Utrecht.
Publish over Symposium ‘Grafisch & Wetenschap’
Interview door Dirk van Ginkel naar aanleiding van mijn presentatie op het symposium ‘Grafisch en Wetenschap’.
In wat voor huishoudens groeien kinderen op?
Co-ouderconstructies, eenoudergezinnen en zelfs gezinnen met drie ouders; je hoort er steeds vaker over. Toch woont de grote meerheid van de kinderen nog ‘gewoon’ bij pa en ma. Een overzicht voor de familie-special van Quest.