Uitzicht op Zeist 1967


2003_KLOKIn 2003 beklom ik met camera de kerktoren van de St. Josephkerk aan de Rozenstraat in Zeist om een panorama te maken van het uitzicht.

Aanleiding daarvoor was een aanstaande foto-expositie door het Zeister Historisch Genootschap van een Zeister fotograaf die veertig jaar daarvoor hetzelfde uitzicht (bijna compleet) vastlegde. Op verzoek heb ik toen ook de tientallen historische foto’s aan elkaar ‘gelast’ en verwerkt tot expositie-paneel.

Anno 2015 werd het dankzij Photoshop’s ‘puppet-warp’-functie mogelijk om beide panorama’s met meer precisie te herpositioneren. Zie hieronder het resultaat in combinatie met een ‘slider’.

Beeldmateriaal: Zeister Historisch Genootschap

Noordwest: de Marsmanstraat


Het torentje en de schoorstenen zichtbaar van Zonnehuis ‘Veldheim’ en de gebouwen van TNO aan de Utrechtseweg.

Op de hoek van de Van Reenenweg en de Dwarsweg staat een winkelpand, de drogisterij ‘De Diamant’ van A. van den Berg. In het midden is een strook huizen met dakkapellen, gesitueerd aan de Dr. Schaepmanlaan, daarachter de huizen aan de Schaerweijdelaan. Op de achtergrond de L-flat, toen het langste flatgebouw van Europa en de bouwkranen van de in aanbouw zijnde wijk Vollenhove.

Noordoost: de watertoren


Het pand met gebogen dak is het gebouw van het ‘Koninklijke Zeister Harmonie Muziekgezelschap’ aan de Hortensialaan die de Tulpstraat verbindt met de Bergweg. Het achter de huizen gelegen groengebied is de Oude Algemene Begraafplaats, waarvan tussen de bomen het poortgebouw aan de Bergweg zichtbaar is.

In het grote pand midden in beeld was de R.K. meisjesschool voor Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs ‘Maria Goretti’ gehuisvest (thans o.a. Thuiszorgwinkel). Direct achter de school ligt op de hoek van de Bergweg en de Joubertlaan het voormalige ‘Tehuis voor Ouden van Dagen der Nederlands Hervormde Gemeente’ waar sinds 1963 de ‘Christelijke Huishoudschool’ gevestigd was (gesloopt 1973).

Midden in beeld loopt de Tulpstraat met panden voorzien van opvallende trap- en tuitgevels. Verder naar boven markeert het pand met witte gevels en een schilddak de kruising Bergweg-Voorheuvel-Jagerlaan. Daar is nog steeds de firma Heger v.d. Berg gevestigd.

Zuidoost: de Rozenstraat


In het midden loopt de Tulpstraat met onder andere een groot pand met plat dak en balustrade, de voormalige ijsfabriek ‘Nova Zembla’.

De zonovergoten Rozenstraat, achter in beeld aan de linkerzijde van de straat, de R.K. Mariaschool voor meisjes en rechts vooraan het zusterhuis van de ‘Kleine Zusters van de H. Joseph’ uit Heerlen, meer bekend onder de naam ‘Maria-Oord’.

Vooraan links is het dak van de R.K. bewaar- en kleuterschool aan de Hortensialaan. In het midden ligt het binnenterrein met tuinen en werkplaatsen tussen Hortensialaan en Leliestraat.

Het expositiepaneel

Zoom in en scroll door het expositiepaneel uit 2003.